2_5

 

"Bunele maniere sunt precum frumuseţea personală – scrisoare de recomandare oriunde." - Cyrus Augustus Bartol 

 

Într-adevăr, felul în care alegem să ne comportăm în timp ce luăm masa dezvăluie multe despre noi înșine și atitudinea noastră și afectează foarte mult modul în care ceilalți ne percep. Felul în care mâncăm, postura noastră, felul în care îi tratăm pe ceilalți și chiar tipul de conversații pe care le ținem fac parte din eticheta și bunele maniere. Indiferent dacă luați masa cu membrii familiei, prieteni, colegi de muncă sau clienți - bunele maniere la masă sunt o necesitate îndeosebi pentru o doamnă.

 

Iată câteva dintre cele mai relevante etichete la masă:

 

✅ Deconectați telefonul mobil sau treceți-l pe modul silențios

 

Când luați masa cu mai multe persoane, ar trebui să vă concentrați întotdeauna pe comunicare și conversație. Verificarea constantă a telefonului poate da de înțeles pentru ceilalți că sunteți mai interesat de dispozitivul dvs. decât de oamenii din jur.

 

Nu fiți nepoliticoasă!

 

Oferiți interlocutorilor atenția și respectul pe care le merită, trecând telefonul la modul silențios. Asigurați-vă că lăsați telefonul în afara mesei.

 

Dacă aveți un apel urgent pe care nu îl puteți rata, cereți-vă scuze politicos de la masă și recepționați apelul în altă cameră.

 

✅ Aranjați șervețelul în poală

 

4_1

 

Când luați masa într-un restaurant sau la un eveniment, primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să vă puneți șervețelul în poală.

 

Amintiți-vă, odată ce șervețelul este în poală, nu ar trebui să fie niciodată pe masă.

 

Dacă trebuie să părăsiți masa pentru un moment, puneți șervețelul pe scaun până vă întoarceți. Înainte de a părăsi masa, odată ce ați terminat de luat masa, puneți delicat șervețelul în stânga farfuriei.

 

✅ Așteptați până când toată lumea este servită înainte de a mânca

 

Una dintre cele mai importante reguli de etichetă pentru mese este să nu mănâncați până când toate persoanele de la masă nu sunt servite.

 

Fiți atenți la sentimentele celor din jurul vostru și așteptați înainte să începeți să mâncați. Această regulă se aplică pentru toate ocaziile de luat masa – indiferent dacă luați masa cu partenerul, membrii familiei sau prietenii.

 

✅ Mâncați cu gura închisă

 

Mestecatul cu gura închisă este o regulă de bază a etichetei adecvate pentru mese. Din păcate, se întâmplă constat ca majoritatea oamenilor să vorbească înainte să înghită sau să mestece cu gura deschisă; nu uitați să evitați astfel de greșeli vizibile.

 

Cel mai bun mod de a evita momentele incomode este, să luați mici porții de mâncare în gură. În acest fel, când cineva se adresează, puteți să terminați rapid gustarea și să răspundeți.

 

--
Manichiură clasică Chișinău >>
--

 

✅ Eticheta corectă de transmitere a mâncării

 

Nu întindeți mâna peste masă pentru o gustare care este prea departe, încrucișând astfel alți oameni cu brațele. În schimb, rugați pe cineva să vă transmită tot ce doriți.

 

✅ Fiți atentă la postură

 

3_2

 

Când luați masa, trebuie să stați dreaptă. Nu vă încovoiați - lăsați umerii înapoi și îndreptați-vă spatele.

 

Nu vă sprijiniți de spătarul scaunului - lăsați puțin spațiu între spătarul scaunului și propriul spătar.

 

Pe lângă menținerea unei poziții drepte, nu uitați să țineți coatele departe de masă în timp ce mâncați. Puteți fie să vă așezați încheieturile mânilor la masă, fie să vă puneți mâinile în poală.

 

În schimb, după ce luați masa, puteți liber să puneți coatele pe acea masă când faceți pauze între mese și când conversați.

 

✅ Serviți întotdeauna din pahar

 

O femeie elegantă ar trebui să bea întotdeauna dintr-un pahar, și nicidecum dintr-o sticlă sau o cutie.

 

Indiferent dacă serviți bere, vin, suc sau apă, alegeți să vă turnați băutura într-un pahar. Fiecare pahar se ține diferit. Când serviți vin sau șampanie, de exemplu, țineți întotdeauna paharul ușor de picior.

 

 Conversație la masă

 

Cina cu alții este întotdeauna un eveniment social. Fiind o doamnă manierată, ar trebui să depuneți un efort pentru a rămâne mereu implicată cu cei din jurul vostru. Cu toate acestea, nu fiți genul de persoană care trebuie să domine întotdeauna conversația. Încercați să vă asigurați că toți cei din jurul mesei participă și că nimeni nu este lăsat în afara conversației.

 

Aduceți la masă cea mai bună versiune a dvs. și evitați să exprimați comentarii negative sau să faceți observații controversate sau sensibile. Fiți amabilă, drăguță și politicoasă - așa cum ar trebui să fie orice femeie distinsă.

 

Concluzie

Amintiți-vă că toate manierele la masă sunt importante, dar cel mai important lucru este să-i faceți pe ceilalți să se simtă confortabil în preajma voastră. În timp ce folosirea constantă a telefonului mobil ar putea jigni pe cineva, a vă lăsa ocazional pe scaun poate fi acceptabil.

 

După cum spunea Emily Post: „Manierele sunt o conștientizare sensibilă a sentimentelor celorlalți. Dacă ai această conștientizare, ai bune maniere, indiferent de furculița pe care o folosești.”

 

Exersați bunele maniere la masă la mesele de zi cu zi până când acestea devin o a doua latură a voastră!

 

1_4

Foto: @violeta_scrisu