focus-meditation-romania (2)

Meditația a devenit incredibil de populară în aceste zile. Dacă mai devreme era practicată de yoghini indieni sau călugări budiști, astăzi multe vedete și politicieni recunosc că meditează. Această tendință a pășit mult în opulență, devenind un trend la modă și atrăgând tot mai mulți adepți. Ce este atât de special într-o meditație și de ce ar trebui să o încercați? Iată cinci factori interesanți pe care nu le știați despre meditație.

 

Practicând conștientizarea, devii mai puțin părtinitor

Mulți dintre noi avem prejudecăți de tot felul care pot fi înrădăcinate din copilărie, mediu și educație. Aceste atitudini negative includ, de exemplu, discriminarea socială sau atitudinile negative față de persoanele de altă rasă. După cum se dovedește, meditația vă poate ajuta să scăpați de ele. Oamenii de știință britanici au efectuat un experiment în care participanții au trebuit să practice în mod regulat meditația de bunătate iubitoare. La sfârșitul experimentului, majoritatea participanții au scăpat de prejudecățile lor împotriva persoanelor fără adăpost.

 

Meditând regulat, îmbunătățiți sănătatea fizică

Oamenii de știință de la Centrul de Cercetare Mintală Sănătoase au descoperit că meditația de conștientizare promovează o serie de modificări la nivelul genelor. Astfel, adepții meditației au arătat o scădere a numărului de gene implicate în dezvoltarea proceselor inflamatorii, precum și o scădere a timpului de recuperare după situații stresante. Meditațiile speciale de vindecare au un efect și mai pronunțat.

 

Meditând, sporiți încrederea în sine și sentimentul de siguranță
În timpul meditației, conștiința unei persoane este scufundată într-o stare de calm relaxat. Sistemul nervos simpatic, care este responsabil pentru răspunsul de luptă sau fugă, este oprit, iar sistemul parasimpatic este pornit, ceea ce încetinește activitatea și relaxează mușchii. În timpul meditației pentru calmare, relaxarea fizică implică relaxare mentală și invers. Răspunsurile de frică și anxietate produse de sistemul nervos simpatic dispar, ceea ce contribuie la un sentiment de siguranță și încredere. O persoană este mai predispusă la acțiuni care o speriau anterior.

 

Pe măsură ce meditezi, devii mai creativ și mai concentrat

focus-meditation-ro
Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii care au efectuat un experiment cu trei grupuri de lucrători de birou. Primul a parcurs un curs de meditație de 8 săptămâni, cel de-al doilea a finalizat un curs de relaxare de 8 săptămâni, iar al treilea a format grupul de control. Înainte și după terminarea studiului, toți participanții au fost supuși unui test de stres, în care au demonstrat capacitatea de a rezolva mai multe probleme simultan (lucrul la computer, efectuarea de apeluri telefonice, schimbul de mesaje etc.) niveluri de stres scăzute și îmbunătățirea semnificativă memorie comparativ cu participanții din grupele a doua și a treia.

 

Cu ajutorul meditației, puteți scăpa de durere la fel de eficient ca și analgezicele
Oamenii de știință de la Wake Forest Baptist Medical Center au studiat modul în care meditația afectează persoanele sănătoase care nu au practicat-o până acum. În experiment, 15 voluntari sănătoși au participat la patru clase de meditație bazată pe respirație de 20 de minute. După aceea, cu ajutorul unor senzori termici speciali, participanților li s-a produs durere, iar activitatea creierului a fost înregistrată pe un RMN. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că meditația reduce activitatea centrelor creierului asociate cu durerea, iar o oră de practică poate reduce severitatea durerii cu 40%. Cu toate acestea, analgezicele populare precum morfina reduc această rată cu doar 25%. Meditația de recuperare are un efect la fel de uimitor asupra corpului uman.


Descărcați aplicația Focus pentru cele mai bune tehnici de meditație și respirație, muzică relaxantă și multe altele.

 

Autor: Focus