naturopat-moldova

Calitatea și durata somnului influențează în mod direct atât sănătatea mintală cât și cea fizică. Prin urmare, este foarte important să vă asigurați că somnul dumneavoastră este suficient și odihnitor pentru a restabili rezervele de energie.

 

Pentru aceasta ⤵

 

☑ Deconectați toate gadgeturile cu o oră înainte de culcare.

 

☑ Încercați să vă distrageți atenția de la grijile zilnice: puteți citi o carte (ceva ușor și pozitiv) sau să meditați.

 

☑ Dacă ziua a fost dificilă sau vă este greu să adormiți, beți o cană de ceai de plante (mușețel, mentă, melisa, tulsi).

 

☑ Puteți face o baie cu sare Epsom - #relaxează, asta bineînțeles dacă nu există contraindicații medicale.

 

☑ Masarea capului, gâtului sau a picioarelor contribuie la destinderea minții și a corpului înainte de somn.

 

☑ Nu uitați să aerisiți camera înainte de culcare. Aerul trebuie să fie proaspăt.

 

☑ Controlați nivelul de umiditate, în special în timpul sezonului de încălzire. Ar trebui să varieze între 40 și 60%. Aerul uscat poate provoca probleme de respirație în timpul somnului.
Pentru a determina valoarea umidității folosiți un hidrometru. Un umidificator vă poate ajuta să mențineți un nivel optim al umidității.

 

☑ Adormiți în întuneric: stingeți toate corpurile de iluminat din cameră. Dacă afară încă e ziuă sau vă deranjează lumina felinarelor, folosiți perdele opace sau o mască de somn.

 

☑ Odată culcat în pat, opriți fluxul de gânduri îngrijorătoare şi grăbite care vă atacă – vă împiedică să adormiți liniștit. Concentrați-vă asupra momentelor pozitive din timpul zilei și amintiți-vă cel puțin 3 dintre ele, care au fost mai plăcute.

 

☑ Dacă vă este dificil să vă eliberați de gândurile obsesive, încercați să faceți niște exerciții de respirație. Este o tehnică care vă ajută sa preluați controlul asupra corpului și minții, pregătindu-vă pentru un somn sănătos.

 

 

Autorul textului: Olga Dragan, nutriționist-naturist

 

Traducerea textului: BeautyClub.md